IULIANA GOREA COSTIN: „GEOGRAFIC VORBIND, SUNTEM EUROPENI DINTOTDEAUNA”

 DOUĂ STATE ROMÂNEȘTI INTEGRATE ÎN UE-2

Iuliana Gorea Costin: „Geografic vorbind, suntem europeni dintotdeauna”

iuliana_gorea_costin031011_1VECTOR // Fosta Ambasadoare a R. Moldova la Consiliul Europei afirmă că R. Moldova are nevoie de o orientare spre sistemul de valori european, iar Guvernul României încearcă să ajute în acest sens

Ambasadoare și fostă soție a regretatului primar al mun. Chișinău, Nicolae Costin, stabilită de mai mulți ani la București, Iuliana Gorea Costin a coordonat mai multe acțiuni culturale desfășurate în R. Moldova. Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Excelența Sa vorbește despre criza de valori din R. Moldova și investițiile românești în revenirea la spiritualitatea națională a cetățenilor moldoveni, dar și despre importanța alegerilor locale de duminică, 28 iunie, și spune când crede că poate avea loc Unirea.

Doamnă Gorea Costin, marți, în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău, a avut loc un concert de excepție în cadrul proiectului „Identitate Culturală – Patrimoniu European”, finanțat de Guvernul României și coordonat de dvs. Cum apreciați rezultatele acestui proiect?

A fost un succes incontestabil, dacă ținem cont de numele sonore care au făcut parte din proiectul nostru: Eugen Doga, Petre Neamțu, Dumitru Cârciumaru, Vasile Iovu, Iurie Sadovnic, Nina Crulicovschi, Lidia Botezatu, Mariana Bulicanu, Ana Cebotari, Cristofor Aldea-Teodorovici, Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Tanea Cergă, Doina Sulac, Zinaida Bolboceanu, Silvia Goncear, formațiile „Plăieșii”, „Concertino”, „Brio Sonores”. Domniile lor, cei mai talentați și verticali artiști de la noi, au reușit să energizeze pozitiv spectatorii, ajutându-i să urce la dimensiunea unde numai credința și muzica veritabilă te pot înălța.

Cred că acum, când ne confruntăm cu atâtea crize: morale, materiale, spirituale, mai mult ca oricând suntem chemați să susținem și să împărtășim convingerea că frumosul va salva lumea! Proiectul a fost lansat la 31 mai și și-a propus să marcheze momente cu un rol deosebit pentru afirmarea identității noastre. Marți, 23 iunie, la Gala Laureaților, am marcat cea de-a 25-a aniversare de la adoptarea Declarației de suveranitate, un prim pas spre desprinderea de imperiul sovietic, care a fost precedat de deschiderea lăcașelor de cult, inclusiv a Catedralei „Nașterea Domnului”, reîntoarcerea la credința noastră creștină.

Îmi amintesc de prima sărbătoare publică a Sfintelor Paști, tot în scuarul Catedralei a avut loc! Au cântat atunci Maria Bieșu, Doina și Ion Aldea-Teodorovici…

Proiectul va avea continuitate?

Ne propunem accesarea fondurilor europene pentru a continua să promovăm și să susținem oamenii de creație, cei care revarsă zi de zi, necondiționat, lumină și iubire în sufletele și inimile noastre.

Am simțit peste tot unde am fost cu proiectul nostru atât setea conaționalilor noștri de artă veritabilă, cât și oboseală de politica agresivă a partidelor, care încearcă să cucerească cu forța: garduri, stâlpi, săli, piețe, pentru cât mai mulți ani înainte!

Cât de europene sunt valorile împărtășite astăzi de cetățenii R. Moldova?

Geografic vorbind, suntem europeni dintotdeauna, ca de altfel și cultura noastră.  Întrebarea care se impune este cât de conștienți suntem de acest lucru, în ce măsură ne-am debarasat de reminiscențele trecutului sovietic, care încearcă să încătușeze orice manifestare liberă a spiritului?

Avem a face o resetare a sistemului de valori la capitolul administrare politică, justiție pentru toți, respect față de demnitatea umană. Amintesc că Imnul Europei, „Oda  bucuriei”, de Ludwig van Beethoven, reprezintă o stare pe care suntem chemați s-o trăim împreună cu toți cetățenii Europei. E o cale de parcurs, ca de altfel și cea care începe de la conceptul de rob/păcătos până la fiu al lui Dumnezeu.

Credința noastră creștină ne cheamă de asemenea să atingem liniștea minții, pacea sufletului, bucuria și iubirea în inimi. Nu știu cine din politicienii care aspiră să ne reprezinte au atins această stare, pot însă să afirm că m-a bucurat enorm să descopăr aceste calități la artiștii noștri, care au cântat peste tot cu atâta respect și dragoste de oameni!

Discutam cu ei despre „Ciuleandra”, cântecul popular românesc care, după părerea specialiștilor, reprezintă ritmul de evoluție al Universului: înainte-înapoi, înainte-înapoi, după care – saltul! Vreau să cred că suntem foarte aproape de efectuarea unui salt important în conștiință.

Guvernul României a investit mult în ultimii ani în proiecte culturale în R. Moldova. De ce este important pentru România să investească în acest domeniu?

Guvernul României, România, românii au venit în sprijinul nostru dintotdeauna: zeci de mii de tineri au devenit bursieri ai statului român, oamenii de creație au beneficiat de diverse proiecte culturale, menite să susțină și să promoveze ce avem mai bun și mai frumos în acest domeniu. S-au organizat zeci de caravane de carte, poduri de revistă. Toate acestea, ca de altfel și proiectele economice majore, au fost făcute la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, a uniunilor de creație, a societății civile. Completarea și dezvoltarea tezaurului cultural, spiritual sunt o prioritate nu numai pentru români, ci și pentru umanitate, de aceea avem Fondul UNESCO.

Cât de importante sunt, în opinia dvs., rezultatele alegerilor de duminică din capitală?

Aceste alegeri sunt foarte importante pentru menținerea cursului nostru spre integrarea europeană, spre o societate mai dreaptă, mai bună, spre un trai decent și un nivel de cultură mai elevat. Urmăresc cu câtă ipocrizie unii politicieni, partide, încearcă să ne reîntoarcă în trecutul întunecat, spre Estul care a însemnat atâtea tragedii și atâtea jertfe umane pentru părinții noștri, dar și pentru unii din generația noastră. Și aceasta în timp ce aceiași politicieni preferă să-și petreacă vacanțele, să-și facă și cumpărături, să-și păstreze și banii și să-și ducă și copiii la studii în țările europene!

Cunoaștem istoria, nu putem rămâne repetenți la cursul ei, nu putem săvârși un act de sinucidere pentru noi și urmașii noștri. Duminică vom alege pentru o capitală europeană, pentru libertatea noastră și a copiilor noștri!

Dvs. credeți în Unire? Sub ce formă vedeți înfăptuirea acesteia?

Unirea este un act de voință ce aparține poporului și ține de un anumit nivel de conștiință. Când nivelul de conștiință este mai înalt, dispare necesitatea de a înălța zeci de ziduri și hotare. De un astfel de nivel de conștiință au dat dovadă înaintașii noștri la 1918, părinții spirituali ai Europei unite de astăzi.

Am remarcat faptul că numărul celor care-și doresc Unirea este în creștere, unii din convingere, alții dezamăgiți de lipsa unei clase politice responsabile, capabile să le asigure un viitor mai bun, european. Oricum, acum suntem mai aproape de înțelegerea că în spirit suntem dintotdeauna una, iar frica, intriga, ura, lăcomia, mânia, supărarea, invidia, ura, vrajba, dezbinarea nu sunt de la Dumnezeu.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Mariana Rață

SURSA: http://www.ziarulnational.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s