KREMLINUL ÎN ESTUL UCRAINEI MIZEAZĂ PE CRIMINALI

Kremlinul în estul Ucrainei  mizează pe criminali

 

Andrei Covrig,

Asociaţia de Drept Umanitar, colonel (rez)

În estul Ucrainei roata morţii macină vieţi omeneşti. Către 1 iulie curent 197 militari şi mai mult de 160 de civili şi-au perdut viaţa, 655combatanţi din forţele întrunite au fost răniţi, iar 29 se aflau în prizonerat.  „Primăvara rusească” se transformă într-o vară sîngeroasă.În estul Ucrainei сonflictul armat cu interferențe externe continuă. Scenariul este departe de confruntările clasice din august 2008 cu o invazie directă a trupelor ruse în Georgia şi  ciocniri violente şi sîngeroase dintre unităţile regulate.  Participarea persoanelor totalmente compromise cu un trecut şi prezent criminal, agenți ai  Kremlinului,  este reprezentativă pentru actualul război hibrid ruso-ucrainean.  Multe din ele  fac fărădelegi asunzîndu-se, ca în lumea interlopă,  după porecle: V. Tcacenko (porecla – Abver), Igor Ghirchin (Strelok), Riciard Iali, Igor Bezler (Bes), Alexandr Mojaev (Mojai),Veceaslav Ponamarev, Bercut, Filin, Minior, Motorolaşi alţii. Straniu lucru, însă se crează impresia că preşedintele Putin face politică pătată cu mînile răpănoase ale unor criminali.

Igor Ghirin (Strelok)  se autoidentifică ca ministru de război al „republicii populare Doneţk”.   Posturile TV ruseşti zi de zi îi fac publicitate acestui ofiţer rus din cadrul GRU (serviciile speciale ale armatei).  Potrivit  „Memorialului” din Moscova, oraganizaţie neguvernamentală care monitorizează respectarea drepturilor omului în conflictele armate, în cele două războaie ruso-cecene individul se face vinovat de crime împotriva civililor, încălcarea prvedrilor Convenţiilor de la Geneva.

Mojaevslaveanskpanomariov a

Vladislav V. Tkachenko – „Abwehr”, originar din regiunea Krasnodar, sudul FR, a luptat în Cecenia. „Abwehr” este denumirea serviciului special al armatei naziste. Nu ezită să apare în fața obiectivilor în ţinuta militară a Wehrmacht-ului. Tunica fascistă, se vede, şi-a „uitat-o” în grabă la Slaveansk,  haina diavolului a fost  demonstrată de televizuinea ucraineană. Este o realitate, numărul militanţilor din  organizații paramilitare ruseşti de ultra-dreapta în rîndul separatiştilor sporeşte. Şi de ce nu? Vladislav Surkov, pe timpuri șef-adjunct al administrației de la Kremlin este unul din ideologii implicării grupărilor extremiste „în slujba Patriei” şi  înglobăriiacestora ca detaşamente de  constrîngere a  celora care nu convin puterii.

Apariția în Sloviansk a Gestapo-ului separatist se datorează autoproclamatului „primar al poporului” Veaceaslav Ponomarev, un alt personaj cu o reputaţie necurată. Din 2009 individul se ascunde de justiţia rusă. În Elista, oraș din  Kalmîkia-FR, a violat o minoră şi riscă pînă la şapte ani privaţiune de libertate. Kremlinul, cu siguranţă, dacă  acesta va supraveţui îl va graţia, inclusiv şi pentru crimele în ţara vecină: reţinerea jurnaliștilor, echipelor OSCE şi omucidere. Ultima afirmaţie nu e o exagerare, există suficiente probe, inclusiv cunoscuta intercepţia a discuţiei telefonice ale „scenariştilor” din Gorlovca şi Slaveansk – „ce facem cu „jmuricii” ? (cei cu ochii închişi, adică, cadavrele, în lexiconul interlop) – , ca apoi din rîu să fie ridicatecadavrele unui om de afceri din Slaveansk (posibil, nu a dorit să ofere teroriştilor bani) şi consilierului Graci din Gorlovca (vina acestuia – a dat jos  drapelul „republicii populare Doneţk de pe primăria oraşului).  

Lupul părul schimă, năravul – ba! La 10 iunie Ponamarev a fost arestat – fraude financiare și  furt de metal -,  ca apoi „primarul poporului” să fie eliberat şi înrolat (de bună voie?) în rîndurile teroriştior.  O altă figură neordinară şi impozantă  Alexandr Mojaev (Mojai) este un   fost militar  rus. De asemenea e în căutare federală, fiind acuzat de tentativă de omor. Ceva timp în urmă Ponomariov și Mojaev printr-un apel către Putin  cereau întroducerea trupelor ruseşti în Ucraina. OraşeleSlaveansk,  Kramatorsk şi altele, locuitorii acestora  nenorociţi au scăpat de teroare. Pe mult timp? Nu cred! Drama continuă:  „Strelok”, Ponamarev, „Mojai”, „Abwehr” şi alţi circa şase sute bandiţi s-au retras în Doneţk. „Strelok” imediat s-a declarat comendantul militar al Doneţkului. Oraşul după ce sâmbătă teroriști aufugit din nordul regiunii devine fortăreaţaprincipală a separatiştilor.

Există pericole majore. „Strelok” și teroriştii – Sloviansk a demonstrat – sunt capabili la jaf, tălhării, folosirea  muncii forțate, arestări abuzive şi execuții extrajudiciare precum la infracţiuni cu alt caracter. Mă refer la folosirea „scuturilor umane” cînd teroriştii se doseau  în spatele civililor, creau puncte de rezistenţă şi posturi de control în imediata apropiere de zonele rezidențiale, instalau pe acoperișurile caselor şi instituţiilor publice sisteme de apărare aeriană.  Donetsk este o urbă mare cu cca un milion de locuitori. Repetarea unui scenariu Groznîi ar fi o catastrofă. Doua invazie a trupelor ruse din capitala cecenă a dus la distrugeri imense  și zeci de mii de morți și răniți în rândul oameni nevinovați.

Igor Bezler(porecla – „Bes”), este un alt personaj dezgustător. Din rusă „bes”  se traducae – demon,  drac. El este căpeteniarebelilor din Gorlovka, s-a făcut vestit cu condamnarea şi împuşcareademonstrativă a doi ofiţeri ucraineni nimeriţi în prizonierat. Execuţia a fost  filmată şi difuzată prin internet. La finele lui mai pentru a ascunde efectele operaţiunii antiteroriste în  Gorlivka Bezler  curent a dat comandă să arunce în aer morga orașului. Fostul ofiţer al trupelor cu destinaţie speciale s-a manifestat deja în Crimeia.   După fuga tereoriştilor din unele oraşe din regiune spe Doneţk „Bes” cu gaşca sa a rămas în oraş. Unii lămuresc şi corelează decizia cu  afacerile pe care acesta le are în urbă şi, ce e mai interesant, cu  divergenţile apărute cu „ministrul” Ghirin.  Vladimir Kolosniuk, valetul lui Bezler  a fost reţinut pe prcursul fazei active al operaţiunii antitero, este adus la Kiev. Teroristul era  responsabil pentru furnizare de arme,  organizarea  atacurilor armate asupra punctelor de control, răpirea și torturarea oamenilor.

Un alt „erou” – Valery Kaurov, președinte al Uniunii  cetățenilor ortodocși din Ucraina. Deoarece în ţara sa este dat în căutare se ascunde la Moscova.  În clasamentul infractorilor auto-proclamaţi, se pare, e  campion. Din capitala rusă unde  bejenăreşete s-a proclamat „președinte al republicii populare Odessa”. Orăşenii sunt şocaţi, deoarece  în 2007 Biserica ucraineană i-a anunţat anatemă și la excomunicat. Condamnat de două ori – pentru huliganism și homosexualitate, în vărsta de  17 ani a făcut trei ani de puşcărie. Kaurov figurează în mai multe dosare penale, unul ţine de  structura de creditare „Ucraina” care a înşelat investatorii de o jumătate de miliard de grivne. La Moscova a semnat o rezoluție prin care cere lui Putin sa invadeze Ucraina pentru a proteja lumea de  „teroarea banderovistă”.Într-un interviu pentu o publicaţie moscovită V.Kaurov a declarat că în Odessa a fost creată o structură clandestinî formată din aproximativ 150 de persoane care se „află în ilegalitate şi locuiesc înlăcaşe conspirative”.

Apropo, şi de un oarecare Dmitrii Fucedji, găgăuz, fost vice-şef al miliţiei orăşănelti Odessa, o piesă de neobservat  în tragedia din 2 mai curent. El a  ţinut „acoperiş”  („crăşuit”) pe  separatiştii înarmaţi care de după spatele  ofiţerului şi subalternilor săi nestingherit împuşcau  manifestanţii proucraineni. În oraş este cunoscut ca un corupt şi furnizor de arme, personal a dat ordin miliţiei să acţioneze pe  parte teroriștilor, actualmete se doseşte la Tiraspol.  Nu e de mirare, mercenarii din zona separatistă sunt în rîndurile rebelelor proruşi. Zilele trecute şi în Comrat au fost reţinute două persoane care, potrivit  anchetatorilor, alegeau  tineri pentru a fi trimişila instruire specială în taberile militare  din regiunea Rostov. Nu face de explicat care ar fi fost regiunea finallă în care ar fi trebuit să ajungă aceşti nefericiţi băştinaşi.

Apropo, în acest context despre ai „noştri”:Sergey Akseonov, născut în Bălți, este preşedintele „guvernului” Crimeii. „Goblin” – aşa îi era porecla – în anii nouzeci al secolului trecut pe cînd făcea parte  din gruparea criminală „Salem”a fost rănit într-o reglare de conturi. Recent, locuitorii capitalei au fost îngroziţide știria  despre jaful de la „Metro”, în care o persoană a murit. Potrivit procurorilor unul din cei patru reţinuţi are experienţă de luptă, ca mercenar a fost în partea de est a Ucrainei. Ceilalţi, confor suresei, se pregăteau, de asemenea, pentru a pleca în zona de conflict din țara vecină.

Mare dorinţă să continu nominalizarea nemernicilor nu am – să o facă alţii -,  sunt suficenţi şi,  de, miroase ei urît de tot. Nu am dubii, că mulţi din ei vor fi “sfinţiţi” şi de ai “săi”,  ca în 1992 vor împărtăşi soarta fostului “afganez” locotent-colonel Kostenko. În Tighina “combatul sîngeros”, “batea Kostenco”, cum i se mai spunea,   a substituit  puterea în oraș, personal decidea toate chestiunile şi a vărsat singe nevinovat. Conform unormărturii, Kostenko a fost capturat la hotarul ucrainean de forțele speciale ruse (subordonate atunci lui generalului Lebedi) și împușcat la comenduirea militară Tiraspol după mai multe interogatorii. Cadavrul mutilat a fost  transportat la graniță, aruncat într-un automobil căruia i s-a dat foc, fiind inscenată versiunea unei ambuscade. De fapt, procesul, –  cum o spunea M. Gorbaciov, – a demarat. Recent, ca urmare a rănilor primite într-o explozie a unui automobile şi-a dat duhul  Richard Yali, adjunctul lui Denis Pushilin, unui din liderii autoproclamatei republicii. În 2009Yali Richard în baza acuzațiilor de ecocide a fost anunțat în căutare în Federația Federale Rusă. Tocmai la acea vreme pentru încălcarea procedurilor  juridice referitor la transplantul organelor sau țesuturilor umane a fost condamnat şi la  Donetsk.

 Republica Moldova a trecut ceva asemănător în 1992, cînd serviciile speciale din Federaţia Rusă, licheiile lui Smirnov  trimeteau puşcariaşi direct din celulă la Nistrui.În acele zile moldovenilor, aşa cum ucrainenilor astăzi,  se suciau mînile, cu de-a sila – cu Kalaşnikov, cu tancuri, cu armata a 14-cea şi cu criminali – se impunea frăţie.

Şi despre frăţie. Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a prononţat contra  dezarmării separatiştilor  din estul Ucrainei. Declaraţia a fost făcută la o conferință de presă la Berlin după  reuniunea miniștrilor de externe din Ucraina, Rusia, Franța și Germania.  „În cazul în care armistițiul va fi folosit exclusiv pentru realinierea forţelor pe de o parte sau alta şi punerea  în aplicare a compartimentului  planului Președintelui Ucrainei,  faţă de care ne-am exprimat îndoieli serioase,  ce  prevede dezarmarea  miliţiilor (vorba e de formaţiiunile paramilitare separatiste – nota mea) o așa cale eu categoric nu accept, o consider fatală pentru țară FRĂŢEASCĂ vecină”. Un tupeu-obrăznicie mai mare nu-ţi  poţi închipui…

To be continued ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s